Lokakuun 6. 2013

Edellisessä merkinnässäni Päätös kerroin ensimmäisestä askelesta, päätöksen teosta. Siinä mainitsin, että päätöksen tekoon kuuluu mm. tavoitteiden asettaminen. Nyt päätöksen teon jälkeen on aika asettaa tavoitteet.

Askel 2. Tavoitteet. Tavoitteen on oltava selkeä ja realistinen. Pelkkä “painonpudottaminen” ei ole kovin pitkälle vievä tavoite. Sehän tarkoittaa kaikkea parin sadan gramman ja kymmenien kilojen väliltä. Joillekin se voi toki toimia, henkilökohtaisesti minun olisi hyvin vaikea pysyä moisessa päätöksessä.

Tavoite 1. Pudotan painon 90kiloon.
 90kg olkoon ensimmäinen rajapyykki. Sen saavuttaminen on realistista ja pitäisi tapahtua kohtalaisen nopeasti. Uskon sen siis olevan riittävän palkitseva, jotta saan lisää intoa jatkaa. Tiedän, että se kuulostaa edelleen todella suurelta elopainolta, mitä se toki onkin. Fakta vain on, että nyt painan vieläkin enemmän.

Tavoite 2. Liikun joka päivä vähintään 30min.
Liikkuminen voi tässä tapauksessa olla mitä hyvänsä hyvältä tuntuvaa liikuntaa. Se voi olla rauhallinen kävelylenkki koirien kanssa tai se voi olla lihaskuntotreeni olohuoneessa. Se on minimi.

Tavoite 3. Käyn ainakin kolmesti viikossa kuntosalilla.
Olen hankkinut kuntosalijäsenyyden ja aion hyödyntää sitä. Aion käydä ainakin kolmesti viikossa tekemässä kunnollisen treenin lämmittelyineen ja venyttelyineen. Se voi olla aerobista tai lihasvoimaa harjoittavaa.

Tavoite 4. Teen ainakin kerran viikossa pitkän ja sykettä nostavan lenkin.
Vähintään kerran viikossa aion käydä ainakin tunnin lenkillä, jolla nostan sykettä ja harjoittelen kestävyyttä. Minulla on käytössä sykemittari ja sports tracker, joilla seuraan kuntoiluani.

Tavoite 5. Aloitan uuden ruokavalion, jonka tueksi otan käyttööni ruokapäiväkirjan.
Aion jättää herkut minimiin ja syödä kevyesti. Koostan ateriat proteiinin ympärille ja käytän runsaasti sellaisia kasviksia, jotka eivät juurikaan sisällä kaloreita, esimerkiksi lehtisalaattia, kurkkua ja tomaattia täyttämään lautasta ja vatsaani. Merkitsen ruokapäiväkirjaan kaikki syömäni ruoat rehellisesti ja itseäni huijaamatta.

Siinä olisivat nyt ensimmäiset viisi tavoitetta. Mielestäni kaikki ovat realistisia ja täysin toteuttamiskelpoisia myös sellaisten viikkojen aikana, jolloin kertyy runsaasti työtunteja, aikaa kuluu lasten harrastuksissa ja olo on stressaantunut ja väsynyt.

Niin ja huomenaamusta minä nousen vaa’alle ja otan mittanauhan käteen. Sitten tiedetään, kuinka pahasta tilanteesta tässä nyt todella puhutaan.

-T